
fotoğraflar: elif türkölmez/dubai
"domates uzun zaman önce, pek çok avrupalı için aşk elmasıydı, çünkü insanları romantik yaptığına inanılıyordu." diyor wikipedia. insanları romantik yapan domates. hölderlin'in en sevdiği meyve. domatesi dörde bölüp bıçağın ucuna takarak, 'aşk ve ceza'yı izleyen karısına uzatan adam. iyakşamlar.

arap kahvesi. baharatlı yeşil çaya benziyor tadı.

"İtalyada kişi başına yıllık 27-30, Yunanistan’da 8.5-9.5, Mısır’da 6.5-7.5, Portekiz’de 7-8 kilo olan tüketim Türkiye'de 6 kilo seviyesinde seyretmektedir. (Makarna Sanayicileri Derneği verilerine göre) Tüketimin düşük olmasının sebeplerinden biri, Türk kültüründe makarnanın ana değil tamamlayıcı yemek olmasından kaynaklanmaktadır."

"şekerin ana hammaddesi şeker pancarı ve şeker kamışıdır. nişasta bazlı şekerler; şeker pancarı ve şeker kamışından üretilen şekerlerin (sakaroz) dışında, nişasta bazlı hammaddelerden (mısır,buğday, patates) çeşitli kimyasal yollarla üretilen genel olarak glikoz, izoglikoz, fruktoz ve türevlerinden oluşur. Nişasta bazlı şekerler doğrudan tüketilmemekte, daha çok şekerli ürünler sanayiinde girdi olarak kullanılmaktadır. Bu tatlandırıcıların başlıca kullanım alanları; şekerlemeler, şekerli ve unlu ürünler, dondurma, helva, reçel, marmelat, alkollü ve alkolsüz içeceklerdir."

patatesin üretilmesi bir "devrimdir." çünkü insanlar ilk kez doyma hissiyle tanışmıştır. belki tanışmasalardı gerçek "devrim" olabilirdi.